torsdag, mars 11th, 2010...22:05

Läslogg del 1

Jump to Comments

Jag läser romanen Jane Eyre som skrev av den brittiska författaren Charlotte Brontë. Boken publicerades 1847 och anses vara en av den engelska litteraturens stora klassiker. Jag läser en utgåva som trycktes 1984 av bokförlaget ”Natur och Kultur”. Boken är en realistisk utvecklings roman som följer Jane Eyre genom hennes liv. Boken följer henne i sorg och glädje och i kärleken till den gåtfulle Edward Rochester.

Författaren skriver i kronologisk ordning och boken börjar med en helt vanlig dag för den unga Jane Eyre. Man får sedan efterhand reda på mer om henne och hennes omgivning. En så länge har jag fått reda på detta; Jane Eyre är föräldralös och tas om hand om av hennes avlidne morbror änka, Mrs Reed. Hon vantrivs i sitt hem och efter ett sammanbrott tvingar Mrs Reed henne att flytta till en internatskola. Jane Eyre  är oerhört lättad över att äntligen slippa Mrs Reed och hennes odåga till son. På internatskolan förflyttas hon snabbt upp i graderna då hon alltid haft en förkärlek för romaner och språk. När hon har blivit klar som elev går hon över till att jobba som lärare på skolan. Hon har ett enformigt liv som lärare men är inte olycklig så hon jobbar kvar i 8 år. Men när hennes favorit lärare gifter sig och flyttar ifrån skolan inser Jane Eyre att hon också vill se sig om i världen.

Att boken börjar i kronologisk ordning kan vara segt då man får vänta ett tag med de stora händelserna. Men det kommer igång efter ett tag och då är det som att följa en dagbok. Boken är skriven dåtid och i jagform utifrån Jane Eyre perspektiv. Något som känns som ett bra val i denna bok. Charlotte Brontë skriver ordrikt men många härliga poetiska kombinationer. Detta tar då lite extra tid att läsa men språket är som tur värt det. Hur boken är skriven är också aningen speciellt då författaren ofta gör en ofta påmind om att man läser ur hennes bok.

”Kära läsare, trots att jag ser ut att ha det bra är jag inte särdeles lugn invärtes.”Jane Eyre, Charlotte Brontë, s.113

Detta är något nytt för mig men roligt då det förtydligar en om att man åskådar Jane Eyres liv.

Painted by Evert A. Duyckinick, based on a drawing by George Richmond
Painted by Evert A. Duyckinick, based on a drawing by George Richmond

Charlotte Brontë, från wikimedia Commons5 Comments

 • Tack för länken! Jag prenumererar nu på din blogg. Jag hinner inte läsa och kommentera nu, men återkommer i eftermiddag eller i helgen.
  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 • Fin och intresseväckande presentation av boken!

  Kul att du lagt en länk till vidare läsning om författaren!

  Du beskriver hur boken inleds och vilken effekt det har på dig som läsare. Du redogör också för hur handlingen berättas och ger exempel i form av ett citat.

  När du skriver följande: ”Charlotte Brontë skriver ordrikt men många härliga poetiska kombinationer. Detta tar då lite extra tid att läsa men språket är som tur värt det.” blir jag också nyfiken och sugen på att få läsa exempel ur texten.

  Pröva gärna att försöka sätta mellanrubriker för tränings skull (i alla fall i dina kommande läsloggar). Det är inte egentligen inte nödvändigt med mellanrubriker i en så här kort text, men det är bra träning och generellt kan man säga att det hjälper skribenten att strama upp strukturen i texten (dispositionen) och att hålla sig till ämnet. Men den största anledningen till varför man använder dem, är att de kan underlätta för läsaren.

  Tryckfelsnissse: utvecklingsroman och favoritlärare (ett ord), Än så länge har jag fått reda på detta: (ä, kolon), att man läser ur hennes bok: (kolon), åskar (sista meningen).

  Tack för att jag fick läsa!

 •   iozenge
  mars 16th, 2010 at 14:14    

  Jag har varit intresserad av att läsa Jane Eyre ett tag nu, men jag vet inte så mycket om den. det du säger om den verkar intressant och jag ska försöka komma över den någon ör att läsa den =)

 • Jag tycker defenitivt att du ska läsa den! Det tillhör ju lite av allmänbildningen att läsa någon bok av systrarna Brontë. Var dock beredd på att ge den lite tid, det förtjänar den (;

 •   hedham
  mars 26th, 2010 at 11:56    

  En väldigt informativ text! Man får en känsla av hur boken är uppbyggd, vilken stil författaren använder sig av och även av handlingen. Texten är välstrukturerad och lättläst.
  Toppen!
  Hedda

Leave a Reply