torsdag, april 8th, 2010...22:21

Läslogg del 2

Jump to Comments

Miljön

Jag tycker att denna roman har bra miljöskildringar. De är inte för många så när de väl dyker upp har de ofta någon meningsfull betydelse. Ofta förtydligar miljön Jane Eyres känslor då hon i lycka och sorg berättar om sin omgivning. Om hon är glad kan man få höra om rosornas ljuvliga doft och när hon är ledsen kan hon beskriva en dyster och kall höstvind. Detta tycker jag är bra då det ger en djupare förståelse för hennes känslor. Miljöskildringarna ger även en bra uppfattning av omgivningen utan att göra den för komplicerad.

”Stockrosor hade skjutit upp höga som träd, liljorna hade öppnat sina kalkar, tulpaner och rosor stor i blom. De små rabatterna hade granna bårder av skära nejlikor och röda tusenskönor, lukttörnet utandades morgon och kväll sin doft av kryddor och äpple. Men dessa doftande skatter var till ingen glädje för de flesta på Lowood – annat än då när några blommor lades i en kista.”

Ur Jane Eyre, sida 94

Detta är ett av de många citat som beskriver Jane Eyres känslor. Detta citat är tagit då pesten plötsligt bryter ut på Lowood och glädjen som kommer med våren förvandlas till sorg. De vackra blommorna som hon brukar uppskatta så högt blir nu istället en symbol för ännu en begravning.


Personbeskrivningarna

Personbeskrivningarna är väldigt tydliga vilket gör att man snabbt får en klar uppfattning om personens yttre. Eftersom boken är skriven ur en självbiografisk synvinkel blir karaktärerna längre fram i den beskrivna på djupet. Författaren har verkligen tagit vara på uttrycket ”det yttre avgörs av betraktarens öga”, då hennes beskrivningar kan lyfta fram det vackraste eller fulaste hos en person utifrån hur hennes känslor är för dem.

Karaktärerna

Jane Eyre är självfallet bokens viktigaste karaktär då det är hennes liv man får följa. Hon beskriver sitt utseende med många brister och folk i hennes omgivning tycker ofta synd om henne för att gud inte kunde ge henne ett vackert ansikte. Hon är dock efter sina år på Lowood välutbildad men har redan som barn fått sagt att hon alltid kommer att leva ett simpelt liv.

Mr Rochester, ägaren till Thornfield Hall, är en viktig person i handlingen. Han är även det tydligaste exemplet på hur författaren kan ändra sina personbeskrivningar då Jane Eyre utvecklar en stark passion för honom. Mr Rochester beskrivs till en början som en ful man, med sina bistra drag och de 35 åren som slitet väldigt hårt på hans yttre, men när Jane Eyre börjar få tycke för honom blir bilden en annan. Plötsligt är den gamla mannen som bortblåst och istället framställs en välbildad gestalt med ögon så vackra att de inte går att släppa.

”Och var mr Rochester nu ful i mina ögon? Nej, kära läsare, tacksamhet och många nya upplevelser, alla behagliga och lyckliga, gjorde att hans ansikte nu var vad jag mest tyckte om att se.”

Ur Jane Eyre, sida 177


Konflikten

Det finns många konflikter i boken, Jane Eyres fostermor dör och den mystiska Grace Pool ger henne krypningar, men den mest centrala konflikten sker inom henne. När hon ofrivilligt och skoningslöst börjar få känslor för Mr Rochester förändras allt. Hennes enkla liv faller i spillror då känslor som avundsjuka och passion fyller hennes kropp. Men det som plågar henne mest är vetskapen om att de aldrig kommer att kunna vara tillsammans. För honom är hon blott en skugga, knappt ens värdig att skänka en blick åt. Mr Rochester är en förmögen och välberyktad man och hon är endast en guvernant till en flicka som han inte känner någon kärlek för. Författarens skildring av denna omöjliga kärlek är ett nöje att läsa. Jane Eyre är öppen med att uttrycka och beskriva sina känslor men då hon försöker förtränga sin åtrå kan man förstå den mellan raderna.

”Förbjöd jag mig själv att tänka på honom på annat sätt än som min husbonde och arbetsgivare? Hädelse mot naturen! Varje god, sann, levande känsla jag har riktar sig spontant mot honom. Jag vet att jag måste dölja mina känslor. Jag måste kväva hoppet, måste ständigt komma ihåg att han inte kan bry sig om mig. Ty när jag säger att jag är av samma slag som han menar jag inte att jag äger hans starka personlighet och vinnande väsen – jag menar bara att jag i viss mån delar uppfattning och böjelser med honom. Jag måste alltså ständigt upprepa att vi för alltid är åtskilda och ändå – så länge jag lever och andas måste jag älska honom.”

Ur Jane Eyre, sida 210

Citatet hänvisar åt Jane Eyres förtvivlan då hon inser att hon aldrig kommer stå i gunst hos Mr Rochester. Detta citat tycker jag är det bästa i hela boken då det starkt, hjärtslitande och med en härlig poetisk klang beskriver hennes starka känslor.10 Comments

 • Vad fint beskrivet och kommenterat: ”Ofta förtydligar miljön Jane Eyres känslor då hon i lycka och sorg berättar om sin omgivning. Om hon är glad kan man få höra om rosornas ljuvliga doft och när hon är ledsen kan hon beskriva en dyster och kall höstvind. Detta tycker jag är bra då detta ger en djupare förståelse för hennes känslor.”

  Här är det något som inte stämmer (i citatet): ”tulpaner och rosor stor i blom”.

  Jag älskar citaten och dina kommentarer till dem. De visar så väl det du beskriver! Toppen!

  Jag tänkte på din kommatering, kanske skulle dessa meningar bli ännu bättre med ett kommatecken: ”De är inte för många så när de väl dyker upp har de ofta någon meningsfull betydelse.”, ”Personbeskrivningarna är väldigt tydliga vilket gör att man snabbt får en klar uppfattning om personens yttre.” och ”Hennes enkla liv faller i spillror då känslor som avundsjuka och passion fyller hennes kropp.” (kanske menar du svartsjuka istället?)

  Intressant iakttagelse som du också förklarar och ger exempel på: ”Författaren har verkligen tagit vara på uttrycket ”det yttre avgörs av betraktarens öga”, då hennes beskrivningar kan lyfta fram det vackraste eller fulaste hos en person utifrån hur hennes känslor är för dem.” (Kanske ska du inte skriva ”författaren” utan ”berättaren” passar väl bättre?)

  Ett tryckfel: ”som slitet väldigt hårt på hans yttre”.

  Formulera gärna om detta avsnitt för dessa personer/händelser är inte konflikter i sig; du måste säga mer om vad det handlar om ifall du ska ta upp det: ”Det finns många konflikter i boken, Jane Eyres fostermor dör och den mystiska Grace Pool ger henne krypningar”.

  Här passar det också bättre med ”berättaren” särskilt som du sedan skriver om Jane Eyres berättande: ”Författarens skildring av denna omöjliga kärlek är ett nöje att läsa. Jane Eyre är öppen med”.

  Tack för att jag fick läsa!

 • Förresten – tycker du att han inte verkade älska sin dotter? Han lämnade henne mycket och ofta ensam hemma med tjänstfolket (när han var iväg i affärer), men jag minns det som att han avgudade henne. Kanske minns jag fel?

 • hejhej:)

  jag läser ”Svindlande höjder” av Emily bronte i skolan (och ska skriva bokloggar varje vecka, presic som du gjort) men jag läser ”Jane Eyre” hemma, jag är när hon presic har kommit till Lowood, och innan jag läste din resention så orkade jag inte läsa mer men nu efter så bara måste jag läsa den! jätte bra skrivet, verkligen!
  jag undrar bara om du ska skriva om resten av boken?
  det sklle vara ganska intressant:)

  kram elle

 • När kommer nästa läslogg?

 •   kyuuri
  maj 26th, 2010 at 20:12    

  Hej Emmy!
  Vad kul att du har läst Jane Eyre av Charlotte Brontë. Själv har jag läst systerns (Emily Brontë) ”Svindlande höjder” och därmed blev det extra roligt att läsa din logg och se deras likheter.

  Du nämnde bland annat att: ”Författaren har verkligen tagit vara på uttrycket ”det yttre avgörs av betraktarens öga”, då hennes beskrivningar kan lyfta fram det vackraste eller fulaste hos en person utifrån hur hennes känslor är för dem.” vilket även Emily gör i ”Svindlande höjder”. Det

  För att nu abrupt hoppa till kritiken av din läslogg :
  I de flesta fallen är du bra på att förklara bakgrunden till det du nämner t.ex.:”Detta citat är tagit då pesten plötsligt bryter ut på Lookwood och glädjen som kommer med våren förvandlas till sorg.” där du kort och koncist förklarar vad det handlar om. Men i slutet när du tar upp konflikterna blir det svårare då jag inte läst boken och därför inte känner till särskilt mycket om varken Jane Eyres fostermor eller Grace Pool. Jag har där emot sett att Charlotta redan nämnt detta och det är inte min mening att vara tjatig.

  Jag har upptäckt att du på ett ställe kallar internatskolan Lowood: ”Hon är dock efter sina år på Lowood välutbildad men har redan som barn fått sagt att hon alltid kommer att leva ett simpelt liv.”
  Medan du tidigare skrivit Lookwood:”Detta citat är tagit då pesten plötsligt bryter ut på Lookwood och glädjen som kommer med våren förvandlas till sorg.”.

  Jag tycker att du använder fint och välformulerat språk som även ibland blir poetiskt t.ex.: ”Hennes enkla liv faller i spillror då känslor som avundsjuka och passion fyller hennes kropp. Men det som plågar henne mest är vetskapen om att de aldrig kommer att kunna vara tillsammans. För honom är hon blott en skugga, knappt ens värdig att skänka en blick åt.”

  Ditt val av enstaka ord får dig att framstå som mer professionell utan särskilt stor ansträngning t.ex.: ”Citatet hänvisar åt Jane Eyres förtvivlan då hon inser att hon aldrig kommer stå i gunst hos Mr Rochester.”. Att du, i detta fallet, väljer att använda uttrycket ”stå i gunst hos” istället för att enkelt skriva ”att han aldrig kommer besvara hennes känslor” ger intrycket av att du har ett stort ordförråd.

  Tack för trevlig läsning.

  /Amy Niklasson

 • Hej Amy! Tack för kommentaren! Mycket bra kommentar med både positiv och negativ kritik. Det är skönt när det inte bara blir positivt och allra helst inte bara negativt.
  Vad bra att du hittade det felet med ”Lookwood” istället för ”Lowood”:) Det har jag helt hoppat över när jag har har skrivit det! Men ibland när man läser så hoppar man över visa saker; saker som inte känns så oerhört relevanta och jag lägger alltså inte dessa på minnet. Det rätta svaret är Lowood:)

  Men var det väldigt mycket miljö- och personbeskrivningar i din bok ”svindlande höjder”? Jag tror att du var på väg att säga något om din bok men det har nog blivit något fel för i ditt inlägg står det bara: ”vilket även Emily gör i ”Svindlande höjder”. Det”
  Det hade varit jätte roligt att få läsa vad du hade tänkt skriva efter den avbrutna meningen:)

 • Hej Elle!
  Vad glad jag blev när jag läste den kommentar! När man får skolprojekt så känns det ofta en som de aldrig leder något vart förutom till ett betyg. Men nu när man skriver det på en blogg så är det faktiskt fler än en lärare som får chansen att läsa och det är ju roligt! skriver du också dina bokloggar på denna bloggen?
  En till Boklogg är på väg ( den har blivit en aning försenad :/ ). Dock är det min sista boklogg så jag rekommenderar att du läser klart boken innan du läser den. Hade varit tråkigt om jag förstör slutet eftersom det är väldigt bra:)
  Men fortsätt att läsa, jag tyckte att den var värd det!
  kram!

 •   kyuuri
  juni 4th, 2010 at 15:31    

  Hej Emmy!
  Jag blev själv väldigt nyfiken på vad jag hade tänkt skriva efter ”det” om jag nu hade tänkt skriva något överhuvudtaget. 😛

  I ”Svindlande höjder” var miljö- och personbeskrivningarna ett måste då handlingen fördes framåt genom att Nelly (en tjänarinna på Wuthering Hights och Thrushcross Grange ) berättar om intrigerna runt herrgårdarna ( Wuthering Hights och Thrushcross Grange )för Mr Lockwood. Det hade känts onaturligt om det inte funnits hyfsat ingående beskrivningar i boken. Visst finns det en hel del miljö-och personbeskrivningar men jag tyckte aldrig det gick till överdrift.

  Hoppas detta besvarade din fråga 🙂 annars får jag försöka igen.

Leave a Reply