söndag, juni 6th, 2010...22:15

Läslogg del tre

Jump to Comments

Titel

Min boks titel är Jane Eyre, vilket är tråkigt intetsägande. Jane Eyre är självbiografins ”jag” och därifrån kommer titeln. Det enda man får reda på av namnet är att boken är en personskildring utifrån någon som heter Jane Eyre så det är ingenting som fordrar ytterligare beskrivning.

Form och struktur

 Boken är indelad i två delar som tillsammans bidrar till ungefär 540 sidor. Det är en lång bok och det är svårt att säga om jag uppfattar den således endast lång eller kort eftersom författaren ha varvat vikten i boken väldigt mycket under läsningens gång. Ibland känns det som författaren fastnar i djupa beskrivningar medan hon andra gånger endast har gått in rysligt ytligt så att man bara trånar efter att få reda på mer. Detta sätt att ”variera vikten” ger en trevlig och omväxlande läsning.

Boken är också indelad i lagom långa kapitel i de båda delarna. Kapitlena har inget namn eller kryptiska meningar utan är endast numrerade. Detta kan ibland uppfattas som tråkigt men jag tycker det passar bra till denna bok. Jag tror inte att författaren har saknat kompetens att skriva klyftiga kapitelnamn utan har valt det för att förstärka känslan att man som läsare får möjligheten att läsa ur Janes dagbok och varje nytt kapitel ska endast ge en väldigt kortvarig betänketid. När kapitel har olika namn känns det ofta som att med varje kapitel kommer det ett avslut eller en liten form av peripeti, medan kapitel som endast är numrerade har en stilenligare röd tråd genom hela boken och jag tycker att detta är viktigt i en realistisk självbiografi.

Dramaturgin

Jag tycker att boken följer alla knep för att den ska klassas som klassisk dramaturgisk. Den börjar med en långsam introduktion av karaktärerna och det händer inte mycket fram till att Jane Eyre träffar Mr Rochester förutom att läsarna ska få en djupare uppfattning om hur hon är som person. När Jane träffar Mr Rochester är hon tystlåten men sedan börjar tempot öka med den nya personligheten som hennes känslor drar med sig. För att bli förälskad i Mr Rochester som är en välbärgad man är inte det lättaste och inombords kämpar hon med konflikten hur som ska hantera sina känslor. När känslorna svämmar över inträffar den första peripetin; hon förklarar sina känslor och han säger att han delar dem. Bröllopet är ett faktum men när det avbryts för att Mr Rochester redan har en fru går de skilda vägar. Boken når sin spännande klimax då hon i slutet efter mycket om och men återvänder till sin älskade Mr Rochester. Att hon skulle gå tillbaka till Mr Rochester anade man och det föll sig därför naturligt. 

 ”Jag har nu varit gift i 10 år. Jag vet vad jag vill säga att leva helt för och med den som man älskar mest på jorden. Jag anser mig vara den lyckligaste människan på jorden, lyckligare är ord kan uttrycka, ty jag är min makes hela värld i lika hög grad som han är min.”

Ur Jane Eyre,Del 2, sida 286.

 Detta är ett citat hämtat från dem sista sidorna i boken. Boken har varit skriven i dåtid och i citatet beskriver hur hennes äktenskap är med Mr Rochester i nuet. Jag tycker detta är ett vackert och mysigt avslut på boken.

 

Budskap

En av bokens tydligaste budskap är att man ska lita på sig själv. Att man ska följa sitt hjärta även om chansen är liten att man kommer uppnå det man är ute efter. Att få följa Jane Eyres resa i livet och hur hon utvecklar styrkan att tillslut våga ta chansen är underbart att ta del av. För visst är det bättre att chansa och förlora än att inte chansa alls?3 Comments

 • Jane Eyre – jag funderar över om ordet betyder något mer. Säkert skulle man ha kunnat uttyda mer utav det om man levt på 1800-talet i England …Kanske skulle man kunna tänka att Eyre låter som Air – luft, men jag vet inte direkt vilka växlar man skulle kunna dra på det …
  Intressant vad du skriver om kapitelrubriker – att om de är innehållsrika så står varje kapitel mer för sig självt, medan om de bara består av till exempel en siffra blir läsningen mer flödande och sammanhängande. Jag tror att du har en poäng där. Många av de författare som skrivit romaner som har så där roliga kapitelrubriker har dessutom först publicerat sina kapitel i form av en följetong (och det talar verkligen för din tes).
  Ditt sista avsnitt om budskapet är jättefint formulerat! Dessutom är det elegant att avsluta med en mycket passande retorisk fråga!
  Tips för framtiden:
  När du jobbar med uppgifter som innefattar flera delar är det oftast en fördel om man kan låta de olika delarna (i det här fallet styckena med underrubriker) få ungefär lika mycket utrymme. Det är inte helt nödvändigt, men det bidrar till att det känns som att texten har en fin balans (man kan dock i viss mån använda andra knep för att uppnå detta och det handlar inte bara om längd utan så klart också om substans).
  Du skriver med en lite ojämn kvalitet. Ibland flyter det så himla fint – så att man blir helt betagen – ibland får du inte riktigt till det: exempel på när det funkar fin-fint är avslutningen om budskapet, ett exempel på när det inte flyter lika fint är första stycket under rubriken ”Form och struktur”.
  Sammantaget intryck är att dina läsloggar har varit engagerat och bra skrivna och intressanta att läsa!
  Tack!

Leave a Reply